HTML

Battlestar Galactica

2009.05.11. 10:22 linanagy

2004-ben indult egy sorozat, ami felforgatta a hazai sci-fi élet állóvizét. Nincs mit szépíteni, itthon ez a műfaj megragadt a Trek és Gate ördögi körben, így már épp ránkfért egy igényes sorozatscifi. Ráadásul a 4 évadnyi  BSG, politikai és vallási szálaival együtt olyan összetett társadalomkritika, hogy még az eddig immunisak, sőt a műfaj iánt megvetést táplálók számára is szerethető. A masszív nézőtábornál azonban többet is magáénak tudhat a sorozat, hiszen a kritikusok elismerését is megkapta, számos szakmai díjat is bezsebelt: 2006-ban a legjobb tévésorozat kategóriájában megkapta a Spacey- és a Scream-díjakat is, melyeket direkt sci-fi, fantasy-, illetve horrorműsoroknak ítélnek oda. Mint említettem, a BSG stabil rajongói bázissal rendelkezik (mind a mai napig), de a kívánt nézőszámot, így sem tudta elérni, ami a készítés költségessége miatt arra kényszerítette a Sci Fi Channelt, hogy véget vessen a shownak.

Nehéz úgy írni a sorozatról, hogy ne legyek spoileres, így a történetbe inkább nem is mennék bele. A lényeg szerintem úgysem a konkrét eseményeken van, hanem a karaktereken, a szereplők személyiségén, változásain keresztül alakulnak a történések - pont, mint az életben. Épp kiosztanád a kártyákat, ki mit fog tenni és akkor fordul a sorsa, ami miatt egészen más részei kezdenek dominálni a személyiségének, ezáltal pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit várnál tőle. A lényeg, hogy a sorozat mégis logikus, a többi scifi-hez képest nagyon kevésszer kényszerítenek az alkotók arra, hogy kapcsoljuk ki az agyunkat, az események sodró áradata tökéletes. Természetesen vannak kulcsfigurák és kiemelt fontosságú történések, melyeknél érezzük, hogy ezek voltak azok az alapkövek, amelyek már évek óta az alkotók fejében éltek, csak a megvalósítás pillanata mondjuk az utolsó évadban jött csak el.

Mivel a műfaj rajongótábora mindig is sokkal hardkórabb volt, mint bármi másé, így csillapíthatatlanul tudni akarnak minden kulisszatitkot kedvenceikről, így ajánlanék egy magyar blogot, ahol lépésről lépésre, részről részre nyomon követheti mindenki, hogy mások mit gondoltak az aktuálisan a rész által felvetett problémákról és olyan információkhoz is hozzájuthat, melyek által még teljesebb képet kaphat a BSG világáról.

Jó BSG-zést mindenkinek. Aki pedig nem szeret letölteni és ezt sem veszi meg, annak van egy jó hírem. Az AXN Sci Fi tavasszal műsorára tűzte a BSG-t, először az eredeti, 1978-as produkciót, majd a 2003-as minisorozatot, ezt követően pedig a teljes négy évadot!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr421114540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása