HTML

Alice in Wonderland IMAX-3D

2010.03.13. 13:15 linanagy

 

 

Amikor megvettük a jegyet két dolog jutott az eszembe. Egyfelől, hogy sose voltam még IMAX teremben és az biztosan mekkora jó dolog lesz már, másfelől pedig, hogy Tim Burton még egy ilyen általam nem preferált és agyonnyúzott történetből is valami lélegzetállítót fog elém tárni. No, lássuk mennyire voltam reális.

 

 

 

 

 

Először is a 3D és az IMAX. Eleve érdekes dolog ezt a technológiát nyomon követni, látni ahogy fejlődik, egyre többet és látványosabbat tud. Benne van a potenciál, látjuk mi lesz majd egyszer belőle ha felnő, de addig még sok idő telik el és sok próbálkozást kell végigülni a moziban - mivel az otthoni 3D vetítő még olyan képtelen ötlet, mint 5 éve egy szimpla moziélmény a nappalinkban. Az IMAX-ról mindenki áradozik, hogy az egy más világ, a hatalmas vászon, a tűéles képet eredményező technológia. Hát, jelentem, ez biztosan így van valahol nyugaton, de ez kérem Magyarország, és ezt egy pillanatig sem engedik, hogy feledjük. A kópia minőségi kritikán aluli, pedig még csak a héten kezdték a vetítést, az első 15 percben akkora porszemek vannak a vászon minden pontján, hogy szinte élvezhetetlen az egész, és később sem lett sokkal jobb a helyzet. Arról már csak csendben merek egy sort is írni akár, hogy a képméret sem az IMAX-ra lett kitalálva, így a nagy vászon előnyeit kevéssé élvezhetjük. Ennyit a technikáról és annak ördögeiről, bár még hosszan lehetne folytatni a sort a remegő képpel és az akadozó vetítésről, de hagyjuk, térjünk át magára az alkotásra.

Tim Burton. Mindent imádok amit ez a hihetetlenül egyedi látásmóddal megvert fickó ki bír préselni magából, de ezt már helyesebb lenne múlt időben írnom. Érthetetlen számomra ez az egész, hogy miért született meg ez a feldolgozás, miért vállalta el Burton, csak csóválom a fejem és értetlenül jövök ki a nyúl üregéből. Egy-két klisé itt, pár alap szereplő ott, látványos kosztümök, csodásan összevágott CGI animáció és valós szereplők. És itt akkor álljunk is meg egy kicsit elidőzni. Hol vannak a szereplők? Már úgy értem, hogy a kimunkált karakterek, a megalapozott jellemek. A válasz sehol. Látványosan (hahaha) arra bazíroztak az alkotók, hogy Johnny és a macsek elegendő lesz a Burton név mellett. Tudom, örüljek, hogy legalább a történetben van annyi csavar, ami csak az ötödik percben derül ki, és nem csak egy szimpla feldolgozás. De nem! Nem örülök! Lélektelen és motivációktól mentes az egész. Folyamatosan azt kérdeztem Alice-szal egyetemben, hogy de miért is kell oda mennie, meg miért kell megtennie? Csak. Köszi. Tim Burton filmjeiben éppen azt lehet annyira szeretni, hogy mindennek oka van, jellemek fejlődnek és érnek el céljukhoz, változnak a történetfolyamban. De ez ... még kikapcsolódásnak is csak lebutult, munkától terhelt aggyal javaslom, és akkor is hozzáteszem, így a 3D-nek semmi értelme, nyugodtan nézzétek meg inkább otthon, nem veszítetek semmit. Bár nem is nyertek. Szomorú vagyok.

 

1 komment

Címkék: film 3d

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr761843511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.31. 13:23:27

how to train your dragont-t tessék nézni 3d-ben, öröm! :-)
süti beállítások módosítása