HTML

Bakonybél (GCBKBK,GCLika)

2009.09.20. 12:00 linanagy

Az 1600 lélekszámú község Veszprém megyében, Veszprémtõl 40 km-re, Pápától 30 km-re fekszik, a Bakony hegység szívében, annak legmagasabb hegyei között (Kőris-hegy 709 m, Nagy-Somhegy 649 m), egy gyönyörű völgykatlanban fekszik.

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel történő ismerkedést segíti  számos jelzett túraútvonal, kisebb-nagyobb kirándulásokra hívva a csendre, nyugalomra, vagy aktív kikapcsolódásra vágyókat és a természet szerelmeseit.
A csodálatos természeti környezet és gazdag helytörténeti értékei tették kedvelt kiránduló központtá a települést.

Mi elsőként Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrző Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája felé vettük utunk (GCBKBK), ahol a stációkon felfelé haladva nagyon kellemes bemelegítőként megleltük a ládát egy sziklaüregbe rejtve. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba, a vizük egy tavat táplál, melynek partján kellemesen pihenhet akit a ládakeresés kifárasztott. Mi csak még jobban belejöttünk, így utunkat folytatva a Likas-kő (GcLika) felé vettük az irányt.

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik. Védelmezőn emelkedik a település fölé a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy.

Nagyon jó kis terep vezet fölfele a kék omega jelzésen, kellemesen elfáradtam, nem oly' gyakorlott társaim kicsit jobban is, így kezdőknek csak akkor ajánlom, ha előtte rákészülnek a hosszas, meredek kaptatóra. A barlang igazán szép, jó volt ücsörögni egyet, pár fényképet készíteni és utána a zöld háromszög túrajelzésen továbbmenve a csúcsot is megnéztük, majd a zöld keresztről a sárga és kék sávra térve és egy éles jobbossal a zöld négyzeten haladva már vissza is értünk a Pikoló vendéglőhöz, ahol eredetileg hagytuk az autót. Sajnos ezen a napon csak két ládára volt időnk, így mindenképpen visszatérünk, az éger erdő különleges hangulata csalogató.

Szólj hozzá!

Címkék: túrázás

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr351396231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása