HTML

XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás

2009.04.25. 13:30 linanagy

A Budapesti Tavaszi Fesztivál első napján, 2009. március 20-án nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás.

Ősszel World Press fotókiállítás, tavasszal magyar sajtófotók, nyáron pedig Robert Capa fotókiállátása, kell ennél több? Na jó, esetleg ez.

Mivel a sajtóanyag nagy része képviselteti magát az asztalomon, a reggeli kávé kíséretében, ezért személy szerint a magyar sajtófotókat kedvelem a legjobban. Egész évben találkozunk ezekkel a képekkel, melyek szerencsére sokkal jobb bepillantást adnak kis hazánk eseményeibe, mint a cikkíró kollégák. Idén rekordszámú fénykép érkezett be a zsűrihez, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett pályázatra és kiállításra 592 szerző pályázott 11.939 felvétellel. Nem tudom, hogy ez annak köszönhető, hogy a pályázat egyre nagyobb népszerűségnek örvend szakmai berkekben is, vagy ennyi minden történt a tavalyi évben, ami kiváló témául szolgált a fotósoknak, de megnyugtató, hogy immár nem három pályázó között osztják el a díjakat. A zsűri 13 kategóriában ítélt oda díjakat. A díjazott képek kategóriánként itt, valamint fotókat nagy méretben is le lehet tölteni innen.

A kiállításnak a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont, ami nekem mindig nagy élmény. A gyönyörűen felújított, régi pompájában tündöklő épületben látni a magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait, nagyobb sikertörténet a hazai alkotóknak, és ezáltal mindannyiunknak, mint a legrangosabb nemzetközi pályázatokon elért eredmények, melyekből akad szép számmal, még a World Press Photo pályázatán is. A fotográfiának mindig is komoly kultúrája volt itthon, mégis, hogy évről-évre a koronázási palást szomszédságában nézhetjük meg ezeket a képeket, a szakma, a fotózás művészetként való elismerésének ékes bizonyítéka.

Sokan ott voltak Dunaszerdahelyen, ahogy az egyre csak szaporodó számú tüntetéseken is, vagy a Megyeri híd avatásán, és ki ne botlana bele állandóan politikusaink valamelyikébe a budapesti utcákon jártunkban-keltünkben. Fogjon hát mindenki egy fényképezőgépet és mutassa meg, milyen az ő szemével látni a mindennapokat, ami körülvesz minket, magyarokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr211087736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása