HTML

Saw V

2009.01.12. 20:00 linanagy

Megkésett Halloween

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Halloween valóságos őrültekháza Amerikában, ezt mi sem példázza jobban, mint hogy egy sorozat indult hódító útjára öt évvel ezelőtt a sötétség eme ünnepén, s azóta is hozza a kötelezőt, ha másban nem is, de bevételben és nézőszámban mindenképpen.

Minket a barátunk, a radiocafé invitált egy kis rettegésre még hétfőn.

A sorozat (nem tudom máshogy hívni, komolyan, valahogy ez a menetrendszerűség már izzadtságszagú) ötödik részéről sokmindent megtudhattunk volna, hiszen szokás szerint hozzánk csak hónapokkal később került, s ennek még örülnünk is kell, hiszen a IV. rész alig pár kópiával és a multiplexek kihagyásával került a mozikba, számomra érthetetlen okokból, hiszen semmivel sem volt véresebb, mint az előzőek, mégis X kategóriás besorolást kapott.

A Saw nem önálló a maga nemében, már a hatvanas években is készültek hasonló darabolós-trancsírozós filmek, melyeknek forgatása és vetítése is különösebb visszhang nélkül zajlott. A Saw egy ügyesen felépített, milliárdos médiakampány keretében útjára indított rettegés volt, van és minden bizonnyal lesz is.

A minőségromlás sajnos halmozottnak mondható az újabb és újabb részek menetrendszerinti érkezésével. A kínzási módok - melyek egyediséget kölcsönöztek a filmnek - egyre ötlettelenebbek, a színészi játékról már nem is szólnék. A megkésett tanítvány meséje már elsőre is fárasztó volt, mostmár odaáig jutottunk, hogy különböző idősíkok variálása miatt az ötödik rész önmagában már nem csak, hogy nem élvezhető, hanem nem is érthető, annak ellenére, hogy kevés újat mutat, inkább csak visszaemlékezésekből áll a 88 percnyi horror. Az egyetlen igazán "fűrészes" rész a nyitójelenet, ami még Darren Lyn Bousman keze nyomát dícséri. Az eddigi ötletgyáros David Hackl nem vált be, mint rendező, s a minden részben brilliánsan elmés csapdák is elmaradnak. Az ötletek hiánya azt eredményezi, hogy szinte megerőszakolják Jigsaw emlékét, olyan jelenetekbe passzíroznak bele utólagos szereplőket, segítőket, ahol eddig csak az őrült zseni munkáját véltük felfedezni.

Láttam már minden szempontból (horror, szórakoztatás, cselekményfűzés, színészi játék) sokkal jobb Saw részt, most konkrétan unatkoztam, s azt vártam, hogy történjen már valami, s leginkább, hogy derüljön már ki végre, mi is van abban a rohadt dobozban.

Még a héten meg kell néznem egy tisztességes horrort, mert ez most nem volt az.

update : Dexter nője szerepel benne, de ha mások nem mondják, esküszöm fel sem tűnik ... kitakarták a mellei.

Hogy egy híres mondattal zárjak

I'll be back!

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr55877214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása