HTML

Twilight Saga

2009.03.29. 19:00 linanagy

Egy titkos recept hozzávalóit keresem: hogyan is éli túl Amerika nyugati partja a jelenlegi válságos helyzetet.

Első lépés: sikeres alapmű

Stephenie Meyer Twilight című könyve 2005-ben jelent meg és a Harry Potter óta jól ismert hisztéria alakult ki körülötte, az Egyesült Államokban 5,5 millió eladott példánnyal büszkélkedhet az írónő. A szakmai elismerés sem maradt el: Publishers Weekly az év könyvének választotta, a New York Times is méltatta, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége pedig a legjobb kortárs ifjúsági könyvek közé sorolta. A kritikai fogadtatás ennek ellenére inkább vegyesnek mondható, de a tini-láz hatására a folytatás már meg is érkezett három további regény (New Moon, Eclipse, Breaking Dawn) formájában. Ahogy a már említett varázslótanonc és az olyan régi, sikergyanús művek, mint a Rómeó és Júlia esetében is történt, innen egyenes az út Hollywood kapuin belülre.

(Itt beleolvashatsz angolul, emitt meg magyarul.)

Második lépés: a stílus bevált forgatókönyvírója

A Twilight forgatókönyvírójának Melissa Rosenberget sikerült megnyerni, akinek többek között A narancsvidék és a Dexter című briliáns sorozatokat köszönhetjük. Így aztán nem is meglepő, hogy a bugyi-nedvesítő tiffany/romana "füzetek" stílusában íródott részeket egy határozott tollvonással áthúzta, így a suli-jelenetek kifejezetten szórakoztatóak és aranyosak lettek. A forgatókönyv végre halad a korral és szakít a hagyományos vámpír legendákkal, nem villan egy vámpírfog se, nincs sötét várbörtön, koporsókkal és vizesárokkal. Így azonban túl szimpla lenne a történet, nem használnák ki a műfaj adta lehetőségeket, kell hát a konfliktus, az akció, hogy a természet feletti képességek megjelenítésével a geek-ek is kapjanak némi munkát, így vad vámpírok be. Mivel azonban a törzsközönség a szerelem és a főszereplő két szép (eredetileg zöld színű) szeme miatt ült be a moziba, így ez a szál a többséget nem érdekli, alig várja, hogy vége legyen és mint tudjuk az ilyen ember kötözködik: miért pont Bellát akarják elkapni, ha ott van egy egész városnyi ember, miért kell autóval üldözni egymást, ha a vámpírok egyébként szupergyorsan repkednek ... Mindezeket figyelembe véve, pedig már végképp nem értem a második rész rendező-váltásának indoklását, miszerint akciódúsabb, látványosabb folytatást szeretnének. Ez egy fan-film, ennek megfelelően nem értem a változtatást, de majd meglátjuk. 

 

Harmadik lépés: szereplők

Bella szerepében a 18 éves Kristen Stewartot láthatjuk, aki bár nem egy különlegesen jó csaj, de filmes múltja igazán dícséretes - Jodie Foster (Pánikszoba), valamint Sharon Stone (Jéghideg otthon) lányát is alakította már. A legjobb kritikáit a Beszélj! című televíziós dráma főszerepéért zsebelte be, amelyben egy olyan kamaszlányt formált meg, aki nemi erőszak áldozata volt. Láthattuk még Jamie Bell mellett az Áramlat-ban és villanásnyira a Hipervándor-ban is. A legtöbben viszont bizonyára Sean Penn filmjéből, az Út a vadonba egyik mellékszerepéből emlékeznek rá.

Figyelem, szívtipró-veszély! Hamarosan le fognak kerülni a Zac Efron- és Orlando Bloom-poszterek a tinilányszobák falairól, hogy legyen hely Robert Pattinson arcképeinek. A  lassacskán 23 éves brit modell és színész újabb kapocs a Harry Potter-sorozat és a Twilight között, hiszen Robert a Harry Potter és a Tűz serlegében, valamint a Főnix rendjében is szerepelt. Ez is régi recept már, a nőknek, akár tizenévesek, akár az unokát ringatják már hétvégente, a moziban is meg kell adni, amire vágynak, ők ugyanis a legmegbízhatóbb célközönség, akik ráadásul hihetetlen mód imádják a folytatásos teleregény műfajt, ami ezekben az ínséges időkben igen kifizetődő dolog a filmiparnak ,egy történetről a legtöbb bőr lenyúzása, igen költségkímélő megoldás.

Negyedik lépés: menő zene

A soundtrackhez olyan bandákat igazoltak le, mint a Muse, a Paramore, a Collective Soul, a MuteMath és a The Black Ghosts, egy dal erejéig pedig Rob Pattinson is rázendít.

Ötödik lépés: folytatása következik

Látom magam előtt a törzsközönséget, ahogy az utolsó jelenet után már rágja is a körmeit, hogy mikor jön a folytatás, mi lesz a szereplők további sorsa, egy bizonyos korosztály már az ágyjelenetet is szeretné végre látni. Így aztán az első rész sikerén felbuzdult stábon nem is kell csodálkozni, mennek ők a tutira, rendesen, így már forog is a New Moon - Twilight 2. Addig is, amíg májusban megjön a hivatalos trailer, mindig lesz frissítés, forgatási képek, információk, and so on.

Megvallom, Robert Pattinsont még én is szívesen elnézegetem vámpírként :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr681034781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása