HTML

Che Sudaka koncert A38

2010.03.03. 22:30 linanagy

Kik ezek a fiúk? Hogy honnan indultak? Ahogy ők fogalmaznak törvénytelen bevándorlóként Barcelona utcáin voltak kénytelenek zenélni, hogy legalább enniük legyen mit. No azért annyira nem sajnáljuk őket, s, tekintve, hogy mára oda jutottak, hogy Európa legfelkapottabb szórakozóhelyein és a jelentősebb nemzetközi fesztiválok mindegyikén találkozhatunk velük, már több, mint 700 állomásos tour-on vannak így túl. Van ebben a zenében minden : ska ... rock ... roots-style funk ... reggae... cumbia ... hip-hop és az utcazenélés legnagyobb erénye, mindez olyan átütő elementáris erővel jön át, hogy beleremegett az A38 állóhajó ezen az estén.

Az együttes egy Manu Chao típusú, keverék nyelven tolja a fejünkbe az igét, miszerint is mindenkinek helye van a világban, éljünk békében egymással és önmagunkkal, ezzel teremtve egy jobb világot a mostani helyett. És mindezt olyan lelkesedéssel kántáltatják a szöveget többnyire nem értő budapesti tömeggel, hogy öröm nézni. Az egy más kérdés, hogy felmerült bennem, mit szólna egynémelyük ha tudná, mit is ordít oly' nagy átéléssel, hiszen a zenekarra jellemző, hogy szövegük hol ironikus, hol azonban véresen komoly.

Az érdem SEBASTIÁN “EL CORDOBES” frenetikus basszusjátékáé, ANTHRAX gyomorban lüktető dobjátékáé, JOTA erőteljes gitárhangjaié, KACHAFAZ hangjátékaié, amit abból a pár billentyűből ki lehet hozni, az megvan, LEO spanyol gitárjátékáé és SERGIO MORALES alias mindenes hangulatkeltéseié.

De akkor nézzük a konkrét bulit a hajón. A fiúk olyan hangulatot kerekítettek, ami már az elején a tetőponton kezdett, és aztán fokozódott, és az ember nem tudta kivonni magát a hatás alól. Pedig hát semmi olyasmit nem csináltak, amit még sose hallottam volna, sőt igazából nehéz kimondani, de nincs bennük semmi különös. Nem képzett zenészek ők, csak az utca gyermekei, nincs jó énekhangjuk, nem tudnak semmi olyasmit a gitáron, dobon ... amit legtöbbünk némi gyakorlás után ne csinálna utánuk. Sőt. Maguk a számok sem nagy durranások, nem különösebben zúzósak, inkább spanyolosan punkos rockos, Mano Negra utánérzéses, sok végtelenül egyszerű megoldással, primitív refrénekkel, könyökömön jön ki váltásokkal ...  és mégis. Az a dinamizmus ahogy mindezt csinálják, megélik, élvezik és ezt a rengeteg energiát nekünk is átadják. Nekünk, akik között sok, zenekarral több-kevesebb sikerrel próbálkozó, vagy már ezt is csak múlt időben tevő van, akik szájából megdöbbentően sokat hallottam a fent leírt soraimhoz nagyon hasonlóakat a koncertterem bejáratánál álldogálva. Na nekik üzenem, tessék utánuk csinálni! Mert ők nem különlegesek, csak ugyanolyan egyszerű srácok, mint mi, sőt! Mert mi mégse csináljuk, mert dolgozunk, meg kell a pénz is, meg a kocsi, meg a két gyerek ... pedig mennyire jó is lenne zenélni, kiállni a színpadra, közönséget énekeltetni, betolni a fejekbe a saját kis igazságainkat. Szóval mivel mindezt nem csináljuk, iszonyatosan örülünk, hogy csinálják helyettünk és ezért cserébe mi egyek leszünk a zenekarral, akár a punk idején.

Azok kedvéért akiket csak a végkövetkeztetés érdekel: a Che Sudaka iszonyú jó bulit csinált, fergeteges rockandroll-t! Lelkesek, életvidámak, jókedvűek, minden ami egy kellemes hétköznap estéhez kell - jó, egy kis katalán jó idő és tenger még bejátszhatott volna, de hát ha így, akkor így. Egy dolgot azonban még üzennék a fiúknak : Compte! Vigyázzatok, ne legyen belőletek sztár, mert akkor elveszik ez a törékeny varázs, amitől olyan jó és annyira sokat ad amit csináltok. És, hogy mindezt mi módon lehet összeegyeztetni azzal, hogy jó látni, hogy ennyi ember élvezi egy ilyen őszinte és sallangoktól mentes koncert minden pillanatát? Hát, vannak az életnek nagy kérdései. Szerintem 42. :)

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://crab.blog.hu/api/trackback/id/tr161808282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása